TÜTÜN EKSPERLERİ DERNEĞİ

Yaprak Biti ( Myzus persicae- Aphid)

 

YAPRAK BİTİ Myzus persicae- Aphid

Tanımı::  Yaprak bitleri 1,5 ile 2,5 mm boyutlarında, oval  ve yumuşak yapılı bir vücuda sahiptir. Kanatlı ve kanatsız olmak üzere her iki şekilde de görülürler. Kanatsız formda olanlar yeşil, açık yeşil veya sarımsı yeşil renklere sahiptir. Bazen tuğla kırmızısı ve leylak renginde de olabilirler. Kanatlı formda olanlar ise daha küçük yapılı ve koyu renklidirler. Tütün bitkisinin her devresinde görülebilen yaprak bitleri, yaprakların alt yüzeyinde, toplu halde yaşarlar.

Konukçuları:Özellikle şeftali olmak üzere diğer sert çekirdekli meyve ağaçları kışlık konukçularıdır. Şeker pancarı, turp, domates, patates gibi kültür bitkileri de yazlık konukçularıdır. 

Zarar Şekli: :  Çoğunlukla uca yakın genç yaprakların alt yüzeyinde damarlara yakın bölgelerde konaklayan yaprak bitleri yaprak öz suyunu emerek beslenirler. Böylelikle bitkinin gelişiminin yavaşlamasına, yaprakların daralarak uçlarının aşağıya doğru eğilmesine neden olurlar. Bu süreç içerisinde çıkardıkları tatlı bir madde ile yaprak yüzeyinde koyu gri renkte bir ballık tabakası oluştururlar.  Bu tabaka fotosentez olayını olumsuz etkilediği gibi bazı mantarların üremesine imkân sağlamaktadır. Bununla birlikte yaprakların kurutulması aşamasında birbirine yapışmasına, işleme aşamasında da bu yapışmadan kaynaklanan parçalanmalara sebep olurlar.

Kültürel Önlemler:

  •  
    •  
        • Yaprak biti mevcudiyeti görülen fideler tarlaya şaşırtılmamalıdır. Eğer bu tür fidelerin kullanılması zorunluysa, fideler bu zararlılardan kurtarılarak tarlaya dikilmelidir.
        • Tütün bitkisinin gelişiminde önemli rol oynayan çapa uygulaması ve yabancı ot mücadelesinde gecikilmemelidir. 
        • Tarlada bulunan bitki artıkları ve yaprak biti konukçularının uzaklaştırılmasına özen gösterilmelidir.

Kimyasal Mücadele: Yaprak biti mevcudiyeti görülen fideler tarlaya şaşırtılmamalıdır. Eğer bu tür fidelerin kullanılması zorunluysa, fideler bu zararlılardan kurtarılarak tarlaya dikilmelidir.

  • Tütün bitkisinin gelişiminde önemli rol oynayan çapa uygulaması ve yabancı ot mücadelesinde gecikilmemelidir. 
  • Tarlada bulunan bitki artıkları ve yaprak biti konukçularının uzaklaştırılmasına özen gösterilmelidir.

Güncel ruhsatlı ilaç listesine aşağıda ki linkten ulaşabilirsiniz.

 

Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı (tarimorman.gov.tr)