TÜTÜNDE VAHŞİ ATEŞ HASTALIĞI (Pseudomonas tabaci) Wildfire
Tanımı: Tütünde vahşi ateş hastalığına Pseudomonas tabaci isimli bir bakteri neden olmaktadır. Topraktaki bitki artıklarında, hastalıklı tütün yaprakları ve tohumlarda, tohum yatağı örtülerinde ve bazı yabani otların veya kültür bitkilerinin köklerinde kışlayabilen bakteri, yağmur ve rüzgârla tütün yaprakları üzerine taşınır. Yapraklardaki gözenekler veya farklı nedenlerle oluşmuş yaralardan, yaprak bünyesine girerek yayılmaya başlar. İlkbahar mevsiminin yağışlı gitmesi, hava sıcaklığının 24 ile 28 C0 arasında seyretmesi hastalığın etkisini artırmaktadır.
Belirtileri: Genellikle ilk belirtilerini fidelerde göstermekle birlikte, her döneminde bitkiyi etkilemektedir. Fide yapraklarında renkli lekelerin oluşumu ve fide yastıklarının ortalarında meydana gelen sararmalar ile kendini göstermeye başlar. Yaprakların kenar ve uçlarında, ıslak ve haşlanmış bir görüntü oluşturur. Hastalıklı yaprakların tamamı veya bir kısmı, fidelikte düşebilir veya fide tamamen ölebilir.
Tarla devresinde 5-10 mm çapında sarı lekeler şeklinde görülmeye başlanır. Zamanla lekeler büyüyüp 2-3 cm çapında açık kahverengi bir hal alırlar. Birbirine yakın lekeler birleşerek daha büyük ölü alanların oluşumuna neden olur. Bu ölü alanlar nemli havalarda düşer, yaprak formunda bozulmalar görülür.
Kültürel Önlemler:
Kimyasal Mücadele:
Ekimde kullanılacak tohumların, bir bez torba içinde, 15 dakika süre ile formalin çözeltisinde tutulması, daha sonra temiz su ile iyice durulandıktan sonra kurutulması gerekir.
Fidelikte fideler toprak yüzeyini örtükten sonra, 8-10 gün aralıklarla 2-3 defa ilaçlama yapılabilir. Tarla devresinde ilaçlama yapılmaz.
Güncel ruhsatlı ilaç listesine aşağıda ki linkten ulaşabilirsiniz.
Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı (tarimorman.gov.tr)