TÜTÜN TRİPSİ (Trips Tabaci) Akdamar
Tanımı:Erginleri 1 mm kadar boyda, saman sarısı, kahverengi veya grimsi renklerde görülmektedir. Vücutları silindirik biçimde olup, birinci dönem nimf beyaz, ikinci dönem nimf açık sarı renkte olup erginlerle aynı büyüklüğe sahiptirler.
Kışı ergin halde, pamuk, yonca, soğan, sarımsak, domates, patlıcan, patates gibi konukçuların üzerinde geçirirler. Yumurtalarını yaprakların alt yüzeyine ve içine paketler halinde bırakırlar. Yumurta bırakıldıktan 4-5 gün sonra larvalar çıkmaya başlar.
Belirtileri: Trips’in ağız parçaları kısa olduğundan, Ergin ve nimfler, yaprak yüzeyinin hemen altındaki hücreleri emerek, hava ile dolmasına neden olurlar. Bu yerler daha sonra beyazımsı veya gümüşi bir renk alırlar. Genellikle yaprağın alt yüzeyinde ve damarlar boyunca beslenirler. Bu nedenle halk dilinde Akdamar olarak isimlendirilir. Zararlı etkisinin yoğun olduğu dönemlerde, yapraklar kıvrılıp, esmerleşir ve dökülmeye başlar.
Kültürel Önlemler:
Kimyasal Mücadele: Kontrol edilen 100 tütün bitkisinin % 15 ‘inde trips varlığının görülmesi halinde ilaçlı mücadeleye başlanır. İlacın yaprağın alt yüzeyine ulaşmasına dikkat edilmelidir. Yaprak biti mücadelesinin yapıldığı durumlarda, trips için ilaç kullanmaya gerek yoktur.
Güncel ruhsatlı ilaç listesine aşağıda ki linkten ulaşabilirsiniz.
Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı (tarimorman.gov.tr)