TÜTÜNDE TEL KURTLARI (Agriotes spp.)
Tanımı:Yetişkin telkurtları uzun ve yassı bir vücuda sahip olup, boyları 8-10 mm civarındadır. Erginleri gri-siyah renklere sahiptir. Ters çevrildiklerinde veya sıçramalarında ses çıkarırlar.
Larvalar uzun, ince ve silindirik bir yapıya sahiptir. Belirgin halkalardan meydana gelen sert yapılı vücudu, mum sarısı rengindedir. Dokunulduğunda hızlı ve sert hareketlerle kıvrılırlar.
Kışı larva ve ergin olarak toprak altında oluşturdukları hücrelerde geçirirler. İlkbaharda toprak yüzeyine yaklaşarak beslenmeye başlayan larvalar, gelişimlerini 4 yılda tamamlar.
Konukçuları:: Mısır, buğday, arpa, yulaf, şeker pancarı, tütün, pamuk, soğan ve patates gibi bir çok kültür bitkisinin tel kurtlarının konukçusu olduğu bilinmektedir.
Zarar Şekli:Ergin tel kurtları tütün yaprakları ile beslenseler de esas zararı larvalar verir. Bitkilerin toprak altı organlarına saldıran larvalar, kökleri keserek bitkinin kurumasına neden olurlar. Özellikle yaşlı larvaların zararı daha fazladır.
Kültürel Önlemler:
Kimyasal Mücadele:Tarlada yapılan tespitlerde, bir m2 alan içerisinde, 6 ile10 arasında larva görülmesi halinde kimyasal mücadeleye başlanmalıdır.
İlaçlı su toprak yüzüne pülverize edilir ve toprak 15 - 20 cm derinliğe kadar karıştırılır. Tütün fideliklerinde ilaçlar sulama suyuna katılarak süzgeçli kova yardımı ile yapılabilir.
Güncel ruhsatlı ilaç listesine aşağıda ki linkten ulaşabilirsiniz.
Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı (tarimorman.gov.tr)