TÜTÜN EKSPERLERİ DERNEĞİ

Beyaz Sinek (Bemisia tabaci)

 

TÜTÜNDE BEYAZ SİNEK (Bemisia tabaci)

Tanımı:Yetişkinleri 1 mm boyutlarında olup beyaz görünümlüdür. Yakından bakıldığında vücudunun açık sarı olduğu gözlenir. Gözle görülebilecek boyutta olan yumurtalarını yaprağın alt yüzeyine dik olarak bırakır. İlk bırakıldığında beyaz olan yumurtalar olgunlaştıkça kahverengi bir renk alır.

            Larvası yumurtadan yeni çıktığında hareketli ve ovaldir. Üç çift bacağı olup, soluk sarı bir renge sahiptir.

            Beyazsineğin üremesi ve gelişmesinde,  rüzgârsız,  30°C'nin üzerinde sıcaklık ve %60'dan fazla nem en uygun koşulları oluşturur. Yağışlar erginleri olumsuz etkilemekle birlikte nemi yükselttiğinden, üremeyi ve larvaların gelişimini teşvik eder.

       Yetişkin beyaz sinekler Mayıs sonu Haziran başında görülmeye başlanır.

Konukçuları:  Tütün beyaz sineği; pamuk, patates, kabak, kavun, karpuz, domates, biber, patlıcan, soya, yerfıstığı, gül, yonca, maydanoz, yabancı otlar ve tütün gibi geniş bir konukçu listesine sahiptir.

Zarar Şekli:Beyaz sinek hem larva hem de ergin dönemlerinde bitki özsuyu ile beslenir. Bu şekilde bir beslenme sonucu bitki zayıflar. Popülâsyonun yoğun olduğu dönemlerde gelişme durabilir. Zararlı tarafından özsuyu emilen yerlerde yaprağın kendine özgü rengi kaybolur ve kuruma meydana gelir. Bu durum ise kalite kaybı sonucunu doğurur.

            Hem erginleri hem de larvaları tatlı bir madde salgılayarak ballığa sebep olurlar. Bu salgı stomaları kapatarak bitkinin solunum ve fizyolojisini olumsuz etkiler, fotosentez düzeninin bozulmasına neden olur. Bu durumun uzun süreli olması bitki de ölümü getirir.

            Beyazsinek aynı zamanda bazı virüslere vektörlük yaparak hastalıkları bitkiden bitkiye taşıyarak dolaylı olarak da zarar verebilmektedir.

Kültürel Önlemler: ...Bulaşık olmayan fidelerin tarlaya dikilmesine dikkat edilmeli,  ...Fidelik ve tarlalarda gerektiği gibi yabancı ot mücadelesi yapılmalı, bitki artıklarının bırakılmamasına özen gösterilmelidir. ...Azot, zararlının üreme gücünü artırdığından, gereğinden fazla azotlu gübre kullanımından kaçınılmalı, ...Konukçu bitkilerin tarla içi veya yakınına dikilmemesine özen gösterilmelidir.

  •  
    •  
      •  

Kimyasal Mücadele:        Yaprak başına 1-2 ergin veya 10 taneden fazla larva görülmesi durumunda, ilaçlı mücadeleye başlanmalıdır. İlaçlama çalışmalarında ilacın yaprak alt yüzeyine ulaşmasına özen gösterilmelidir.

 

 

Güncel ruhsatlı ilaç listesine aşağıda ki linkten ulaşabilirsiniz.

 

Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı (tarimorman.gov.tr)