TÜTÜN EKSPERLERİ DERNEĞİ

Tütünde Yeşil Kurt (Heliothis armigera)

 

TÜTÜNDE YEŞİL KURT (Heliothis armigera)

Tanımı:Erginleri, kanat açıklıkları 35 ile 40 mm uzunlukta, bejimsi-kahverengi renge sahip kelebeklerdir. Yumurtaları 0.45 - 0.65 mm çapında, krem renginde ve üstten basık küre şeklindedir. Yeni çıkmış larvaların boyu 1,5-2 mm arasında değişir. Kirli beyaz renginde olan larvaların üzeri kıllıdır. Olgunlaşmış larvaların boyu 40-45 mm arasında olabilir. Siyahımsı kahverengiden yeşil veya soluk sarıya kadar farklı renklerde görülebilir.

            Yeşilkurt kışı toprakta pupa olarak geçirir. Nisan ayı sonu Mayıs ayı başından itibaren ilk kelebekler görülmeye başlar ve  genellikle akşam üzeri uçuşurlar. Dişiler yumurtalarını konukçu bitkilerin yaprak, meyve ve taze sürgünleri üzerine tek tek bırakırlar. Yumurtaların kuluçka süresi 2-10 gündür. Larvalar gelişmelerini sıcaklığa bağlı olarak 11ile 31 günde tamamlarlar. Daha sonra 3-8 cm derinlikte hazırladıkları toprak odacıklar içinde pupa olurlar.

Konukçuları:Domates, biber, patlıcan, bamya, baklagiller, süs bitkileri, pamuk, mısır ve tütün bu zararlının konukçularıdır.

Zarar Şekli: Zarar larvalar tarafından meydana getirilir. İlk dönem larvaları, tütünlerin yaprak ve tepe tomurcuklarında beslenir. Farklı büyüklüklerde, larvalar tarafından yenmiş alanlar oluşur. Tütünlerin tohum bağladığı dönemde tohum kapsülüne girerek bütün tohumları yiyebilirler. Özellikle tohum üretimi için yetiştirilen tütünlerde önemli zararlara sebep olabilirler.

Kültürel Önlemler:

  •  
    •  
        • Bahar aylarında yapılacak toprak işlemesi ile toprakta kışlayan pupaların yok edilmesine çalışılmalıdır.

Kimyasal Mücadele:  Tarlada yapılan gözlemlerde, 100 tütün bitkisinde 5’inde yumurta veya larva görülmesi halinde ilaçlı mücadeleye başlanmalıdır.

            

Güncel ruhsatlı ilaç listesine aşağıda ki linkten ulaşabilirsiniz.

 

Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı (tarimorman.gov.tr)