TÜTÜN EKSPERLERİ DERNEĞİ

Tütün Mozaik Virüsü Tobacco Mosaic Virus (TMV)

 

TÜTÜN MOZAİK VİRÜSÜ Tobacco Mosaic Virus (TMV) 

Tanımı: Tütün mozaik virüsü yalnızca canlı hücrelerde çoğalabilen mikroorganizmalardır. Tütün bitkisinin; kök, gövde ve yapraklarında sistemik olarak bulunurlar.

 

 

Belirtileri:          Hastalık, damarlar arasında, sarı yeşil veya daha açık yeşil renk değişimleri ile kendini gösterir. Renk değişiminin belirginleşmesiyle mozaik görünümünü alan yaprakta, kıvrılmalar ve kabarcıklaşmalar oluşur. 

            Hastalığın ilerlemiş halinde yaprak formlarında bozulmalar ve tepe enfeksiyonu ile birlikte bodurlaşma görülür.

Tütün çeşidine, bitkinin yaşlılık durumuna ve ekolojik faktörlere bağlı olarak hastalığın seyir ve şiddeti farklılık göstermektedir.

            Üretim döneminde, havaların sıcak olması nedeniyle Ege Bölgesinde hastalık görülmez. Karadeniz bölgesinde ise hastalık, özellikle fidelik döneminde etkin olur.

            Tütün Mozaik Virüsü; tütün, domates, biber, patates, pancar, şalgam, petunya gibi 300’den fazla bitkide hastalık meydana getirir.

Kültürel Önlemler:

  •  
    •  
      • Hastalık mekanik yollarla bulaştığı için sağlıklı bitkilerin hastalıklı bitkilerle teması engellenmeli ve tarladan uzaklaştırılmalıdır.
      • Fidelik ve tarla temizliğine önem verilmeli, hastalığa konukçuluk edebilecek bitkilerin oluşumu engellenmelidir.
      • Süt, hastalığın gelişimini engellediği için özellikle fide sökümü zamanında eller her 10-15 dakikada bir süte batırılır.
      • Tütün tarımında kullanılan aletlerin dezenfekte edilmesi gerekir.
      • Fidelik ve tarlada işlemler yürütülürken sağlıklı bölümlerden hastalıklı bölümlere doğru hareket edilmesine özen gösterilmelidir.

Kimyasal Mücadele:     Tütün mozaik virüsü için bilinen kimyasal bir mücadele yöntemi yoktur.