TÜTÜN EKSPERLERİ DERNEĞİ

Küllenme (Erysiphe cichoracearum) Powdery Mildew

 

TÜTÜN KÜLLEME HASTALIĞI (Erysiphe cichoracearum) Powdery Mildew  

Tanımı: Tütünde külleme hastalığı tarla devresinde görülür. Bu hastalığa neden olan mantar sporları, bahar aylarında atmosfere yayılmaya başlar. Kuru yüzeylerde çimlenebilen bu sporlar, yüzeyi sürekli nemli olan tütün fidelerinde hastalığı başlatamazlar.  Bu nedenle bu dönemi kabak, kavun, karpuz, hıyar, bamya ve yabancı otlar gibi konukçularda gelişerek geçirirler.

Belirtileri:            Genellikle normal büyüklüğüne ulaşmış tütünlerin alt ellerinde görülür. Yaprakların üst yüzeyinde, 3 ile 5 mm çapında, yuvarlak beyaz lekeler halinde ortaya çıkar. Şartların hastalık için uygun bir seyir izlemesi halinde, lekeler büyüyerek yaprak yüzeyinin tamamını kaplar. Yaprak yüzeyi kül kaplanmış gibi bir görüntü alır. Zarar gören yapraklar incelir.

Kültürel Önlemler:

  • Gölge yerlere, su tutan, drenajı iyi olmayan yerlere tütün dikilmemelidir.
  • Dikimin aralık ve mesafesi iyi ayarlanmalı, sık dikimden kaçınılmalı, külleme hastalığı görülmesi halinde seyreltme yapılmalıdır.
  • Dip yapraklar erken sıyrılarak uygun şekilde imha edilmeli,
  • Külleme görülen yapraklar toplanarak tarladan uzaklaştırılmalıdır.
  • Tarladaki yabancı otlarla gerektiği gibi mücadele edilmeli,
  • Tütün tarlasının içinde ve çevresinde kabak, bamya, kavun, karpuz gibi bu hastalığa konukçuluk edecek bitkiler yetiştirilmemeli,
  • Son ellerin kırımında gecikilmemelidir.

Kimyasal Mücadele:           Hastalığın ilk belirtileri görülür görülmez ilaçlı mücadeleye başlanmalıdır. Genelde tek ilaçlama yeterli olmaktadır. Yeterli olmaması halinde 7 ile10 gün aralıklarla 2. ve 3. ilaçlamalar yapılabilir. İlaçlamanın yaprağın üst ve alt yüzeyinde ince bir film tabakası oluşturacak şekilde yapılmasına özen gösterilmelidir.

 

 

Güncel ruhsatlı ilaç listesine aşağıda ki linkten ulaşabilirsiniz.

 

Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı (tarimorman.gov.tr)